RESEPI 3 : KEBAB CHEEZY BERISI AYAM REMPAH AJAIB

Nyum….nyum….nyummmmm

Saya nampak gambar seperti ini di laman facebook guru saya Pn Faridatul Azna.

So saya pun bantai je cuba buat pagi ni dengan style saya, yang penting resepi ni pastinya menggunakan rempah ajaib.

Nak resepi tak??????…hehehe…

 

Resepinya :

Beberapa keping roti tortilla

5-7 tangkai cili kering

1 labu bawang besar

2 ulas bawang putih

1 peket ayam kisar Ramli

sedikit minyak untuk menumis

sedikit garam

2 sudu makan rempah ajaib

2 sudu mayonis

1/2 batang timun dipotong dadu

6 biji tomato ceri dipotong dadu

Mozarella cheese

Cara memasaknya :

1. Kisarkan cili kering, bawang besar dan bawang putih

2. Panaskan minyak dalam kuali

3. Masukkan bahan kisar, masak sehingga naik minyak

4. Masukkan rempah ajaib, garam secukup rasa

5. Masak sehingga kering

6. Masukkan isi ayam yang dah siap masak ke dalam mangkuk

7. Masukkan mayonis, timun yang di potong dadu dan separuh daripada tomato ceri yang dipotong dadu dan gaulkan sekali

8. Bentangkan roti tortilla, sudukan sesudu isi ayam tadi, letakkan sedikit sos cili bagi yang suka pedas dan gulungkan

9. Di atas gulungan roti tortilla sudukan sedikit isi ayam yang tidak dicampur mayonis tadi, taburkan sedikit ceri dan taburkan mozarella cheese

10. Masukkan dalam pan ajaib @ oven bakar sekejap sehingga cheese mencair

– SELAMAT MENCUBA –

 

 

 

 

 

KEBAB CHEEZY AYAM REMPAH AJAIB
KEBAB CHEEZY AYAM REMPAH AJAIB

RESEPI 2 : JEMPUT-JEMPUT REMPAH AJAIB

Resepi mudah menggunakan rempah ajaib ;

Di kalangan masyarakat Melayu jemput-jemput adalah antara menu wajib sarapan pagi mahu pun minum petang. Resepi jemput-jemput cuba dipelbagaikan untuk menikmati kelainan rasanya, antaranya ada jemput-jemput ikan bilis, jemput-jemput bawang, jemput-jemput sayur , jemput-jemput kelapa dan bermaca-macam lagi.

Tahukah anda bahawa jemput-jemput yang dicampur dengan rempah ajaib juga sangat marvelous rasanya

 

REMPAH AJAIB RESEPI JEMPUT-JEMPUT
REMPAH AJAIB RESEPI JEMPUT-JEMPUT

Berikut ini adalah cara penyediaan jemput-jemput rempah ajaib:

1/2 kg tepung gandum

1 labu bawang besar

segenggam ikan bilis

sedikit garamn

3 sudu rempah ajaib

air secukupnya

Cara – cara :

1. Kisarkan bawang besar, ikan bilis dan garam

2. Masukkan tepung gandum dalam mangkuk, masukkan bahan kisar

3. Masukkan rempah ajaib

4. Gaul rata dan tambahkan air sekiranya masih terlalu pekat

5. Pastikan adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair

6. Panaskan minyak dalam kuali

7. Setelah minyak cukup panas, sudukan adunan tepung dan goreng sehingga garing

– SELAMAT MENCUBA –

 

 

 

 

RESEPI 1 : SIAKAP GRILL REMPAH AJAIB

 Resepi Siakap Grill :

Isi ikan siakap ( potong ikut cara masing2, saya potongkan isi ikan sahaja )

sedikit rempah ajaib untuk sekadar menyaluti isi ikan,

Panaskan grill @ pan ajaib

Grillkan ikan sehingga cukup masak

Celurkan sedikit sayur bayam, masukkan sedikit garam ketika mencelur

Letakkan sayur bayam yang dicelur di antara 2 keping isi ikan yg telah digrill

Potongkan salary, cuci tomato ceri, gaulkan dengan minyak zaitun, sedikit black pepper dan sedikit garam

Sajikan dengan hidangan ikan grill anda.